Kanalintyg


Innehåll


Du kommer att få kännedom om innehållet i CEVNI - Code européen des voies de navigation intérieure. CEVNI beskriver signaler, regler och tillvägagångssätt vid navigering av Europas inre vattenvägar. Europa är genomkorsat av floder, sjöar och kanaler som flitigt trafikeras av yrkestrafik. I fritidsbåt på dessa vatten är det nödvändigt att känna till regelverket CEVNI och hur man skall förhålla sig till yrkestrafiken.

Förkunskaper


Förkunskapskrav är Förarintyg eller Kustskepparintyg (inkl båtpraktik) och SRC. ( SRC/båtradio för dig som skall ta Kanalintyg i blå boken) 
Minimiålder 15 år.

Kurslitteratur


När du anmält dig till kursen så  skickar vi dig boken RYA European Waterways Regulations av T Murrall. 
Ta med boken till kursen då den används som uppslagsverk under kursen.

Intyg


Vi erbjuder dig ett två intyg. Både ett ICC (Cevni)för  Inland waterways  (ett internationellt plastkort) samt möjligheten att ta NFB´s Kanalintyg (blå boken). 

 

Du kan dock välja att bara ta ett av dem. Läs nedan för mer info:

 

Bra att veta

 CEVNI (ICC) gäller för kontinentala Europa men inte Sverige, Norge, England och Irland. I Sverige, Norge, Danmark gäller blå boken (dock har Sverige idag inga inre vattenvägar som kräver intyg). Examination för bägge intygen sker i samband med slutet av kursen.

Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok som ska tas med till kurstillfället. Intygsboken fylls på med alla navigationsintyg du gör och är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste. Saknar du din blå intygsbok? Kontakta NFB www.batlivsutbildning.se

För att få ICC inland waterways behöver du registrera dig och följa instuktionerna på denna hemsida. 

Det tillkommer en kostnad med 450 kr för examinationsavgiften som betalas vid kurstillfället, kontant eller kort.

Plats

Stockholm: Stocksund (Marina Läroverket)  Stockholmsvägen 34 (klicka här för karta)
Göteborg: Talattagatan 22 (klicka för karta)
VästeråsSaltängsvägen 18 (klicka för karta)
GävleVästra Vägen 52 (klicka för karta)

 

Priser

Kurspris: 1 150 kr (intygs och bokkostnader tillkommer)

kursboken skickas hem till dig när du har bokat plats. 

Frukt, kakor, kaffe/te ingår i kurspriset.

Tider

Heldag klockan 9:00–18:00. De sista två timmarna av dagen ägnas åt uppskrivning.

Kurslitteratur

Kursboken som ingår i priset, så skickas den ut till dig i god tid innan kursstart. 

Förkunskapskrav

Krav: Förarintyg, praktisk erfarenhet av båt samt SRC. Inga andra krav finns på förkunskaper, men studievana underlättar för att klara denna intensivkurs. Det är nödvändigt att läsa på innan kursstart, samt följa de läsinstruktioner som ges i samband med bokning för att klara förhöret.

Förhör

Vill du ha beviset i blå boken? Vi kommer även erbjuda möjligheten att skriva för en av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare  i anslutning till kursen. En uppskrivningsavgift på 300 kronor betalas direkt till förhörsförrättaren, ta med legitimation och bevis på Förarintyg (eller kustskeppare eller Skepparexamen eller Fartygsbefäl) samt SRC.

 

Om du klickat i tillvalet CEVNI ICC vid ditt köp av kursen, så erbjuds eleven i slutet av kursdagen,  att skriva provet för CEVNI ICC. Efter klarat prov och registrering på IYT hemsida (mer info om hur man gör finns här:  så skickas ett internationellt plastkort hem till eleven. Mer info hittar du här http://www.sjosportskolan.se/fritid/icc-international-certificate-of-competency/

 

Övrig information

SRC är sedan år 2000 benämningen för VHF-certifikatet. VHF betyder “Very High Frequency”. Certifikatet är internationellt erkänt. SRC står för “Short Range Certificate”. År 2000 uppdaterades VHF-certifikatet till SRC då GMDSS samt DSC tillkom. Om du har ett VHF-certifikat från 1999 eller tidigare, och innehar en VHF-sändare med DSC behöver du alltså skriva upp på nytt för att få rätt behörighet.

Den här kursen finns även som tjejkurs. Läs mer om Sjösportskolans kurser för tjejer.Intensivkurs
Period Köplänk
Kanalintyg på en dag, Göteborg, 17 mar Många platser kvar