Kustskepparintyg Direkt

Kustskepparintyget är ett krav för dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Många båtuthyrare i Sverige och utomlands kräver Kustkepparintyg.

Du gör kursen på fyra dagar. De två första dagarna går vi igenom Förarintyget och du får möjlighet att skriva Förarprovet. Sen är det två dagar för Kustskepparintyget.

 

kustskeppare direkt

 

Under kursen får du lära dig att navigera med hjälp av sjökort både inom- och utomskärs och med hänsyn till missvisning och deviation, navigera efter fyrar, man-överbord-manöver, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviations-bestämning och mycket mer.

Kursen avslutas med Kustskepparskrivningen. För att få skriva provet krävs att du har Båtpraktik i "Blå boken". Du kan köpa detta som tillval när du bokar kursen.

Sjösportskolan är första skola i Sverige att vara ackrediterad att utfärda ICC. När du gått Kustskepparintyg, Båtpraktik och VHF/SRC kan du köpa till en ICC. ICC är ett internationellt certifikat, som kan vara användbart om du vill hyra båt utomlands. Läs merIntensivkurs
Period Köplänk
Kustskeppare direkt, Stockholm Stocksund, 2 nov, 3 nov, 9 nov, 10 nov Få platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 9 nov, 16/11 — 17/11, 24 nov Få platser kvar
Kustskeppare direkt, Stockholm Stocksund, 30 nov, 1 dec, 7 dec, 8 dec Många platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 18 jan, 25 jan, 1 feb, 9 feb Många platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 29/2 — 1/3, 7/3 — 8/3 Många platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 14/3 — 15/3, 21 mar, 29 mar Många platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 18/4 — 19/4, 25 apr, 3 maj Många platser kvar
Kustskeppare Direkt, Göteborg, 16/5 — 17/5, 23/5 — 24/5 Många platser kvar

Plats

Stockholm: Stocksund (Marina Läroverket)  Stockholmsvägen 34 (klicka här för karta)
Göteborg: Talattagatan 22 (klicka för karta)
VästeråsSaltängsvägen 18 (klicka för karta)
Gävle: Västra Vägen 52 (klicka för karta)

 

Priser

Kurspris: 3 990 kr

Tillkommer:

  • Kursmaterial: 805 kr om du ej har det sedan tidigare.
  • Tillval Båtpraktik: 1 990 kr kr vid köp samtidigt som kursen köps.
  • Uppskrivning (till NFB): 450 kr (Förarintyg), samt 450 kr (Kustskepparintyg). Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 50 kr till förhörsförrättaren för den. 

Kaffe, te, frukt ingår.

Tider

Kurs i Stockholm Göteborg och Västerås:

Tiderna för kursen är 9.00- 18.00 alla fyra dagarna. Kursen sker på lördagar eller söndagar under fyra helger.

Andra kursdagen på förmiddagen sker en 3-timmars dagpraktiktur, för dem som köpt det tillvalet. Någon av kurstillfällena tre och fyra innehåller en 3-timmarspass mörkerpraktik utöver timmarna i kursrummet, för dem som köpt det tillvalet.

Skrivningen för Förarintyg sker andra kursdagen klockan 17.00.

Skrivningen för Kustskepparintyget hålls onsdag kl. 18.00 efter sista kurstillfället.

OBS Mörkerpraktiken under sommarhalvåret kan behöva flyttas till ett senare tillfälle pga att det inte blir tillräckligt mörkt i rimlig tid på dygnet. Instruktören meddelar hur det blir.

Kursinnehåll

Kursen följer NFB:s krav och rekommendationer.

Kursen avslutas med ett teoretiskt prov som hålls på kvällstid efter avslutad kurs. Vi går igenom sjökort, fyrar och utmärkning, sjövägsregler (både för segel- och motorbåtar), ljud-, ljussignaler och lanternor, nödsignaler, modern teknik och navigationsinstrument samt säkerhet och sjukvård.
Obs! Detta är en intensivkurs och som deltagare bör du ha tid att kunna läsa hemma mellan kurstillfällena.

ICC

Kustskepparintyget tillsammans med Båtpraktik och VHF/SRC ger dig rätten till ICC <24m Power and Sail Coastal. Läs mer om ICC här.

SRC är ett krav för att få ansöka om ICC. Var god och skicka in en kopia på ditt VHF/SRC intyg tillsammans med resten av ansökningsdokumenten. Tack!

Kursmaterial

Litteratur: Kursboken "Kurs & Bäring" (upplaga 16), övningsbok, övningssjökort 93 och 931/616 samt Kort 1 i praktiskt kasse.
Bestick: Passare, transportör och nautisk linjal. Allt kursmaterial delas ut på första kursdagen.
När du har bokat plats får du via e-post utvalda sidor ur boken som är bra att ha läst innan kursstart.

Tillval Båtpraktik

3-timmars dagpraktik samt 3-timmars mörkerpraktik ombord på en skolbåt. Praktiken hålls andra kursdagen på förmiddagen samt kväll 3 eller 4.

Vid stora grupper delas ibland praktiken in under två dagar så ta med oömma och väderanpassade kläder redan till första kursdagen.  

OBS under sommarhalvåret kan mörkerpraktiken behöva flyttas till ett senare tillfälle pga att det inte blir mörkt.

Förhandskrav

Inga. Båtvana underlättar så klart eftersom detta är en intensivkurs. Båtpraktik är ett krav för att få skriva Kustskepparprovet.

Förhör

En av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare håller i skrivningen.  En avgift på 450 för Förarintyget, samt 450 kronor för Kustskepparintyget tillkommer och betalas kontant/swish vid skrivningstillfället direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 50 kr till förhörsförrättaren för den. Ta med legitimation.

Sker dag 2, kl 17.00 samt onsdagen efter sista kursdagen kl 18.00.

Om du inte skulle klara förarprovet vid första tillfället så kan du bestämma ny tid med förrättaren direkt och skriva om innan kustskepparförhöret.

Åldersgräns

15 år

Tips

Detta är en intensivkurs, så det är viktigt att du kan närvara vid alla kurstillfällen och att du kan läsa hemma mellan kurshelgerna för att du ska få ut så mycket som möjligt. Tänk på att det är långa dagar och att tempot är högt.

Vill du veta mer om våra båtar och instruktörer hittar du länkar längst ned på sidan.

Instudering

Kursmaterial delas ut vid kursstart. Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. Förarintyg läs sidorna 20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt väjningsreglerna på sidorna 68-69. För Kustskepparen, läs sidorna 70-73, 130-131 och 134-140.