Manöverintyg

Snacka om fartfylld kurs. Manöverintyg är till för dig som vill kunna köra en privat båt snabbt och säkert i riktigt höga farter – och som vill ha roligt när du gör det!

Snabba båtar kräver specialkunskap, att köra en högfartsbåt skiljer sig givetvis rejält från att köra runt i en bil. Om du har en båt som kommer upp i 30 knop och vill köra fort ska du absolut ta en kurs. Det är viktigt för säkerheten men gör också att du kan få så mycket mer glädje av din båt.  Sjösportskolans manöverkurs är proppfull med praktik. Vi tränar på att hanterara en planande båt, vi övar körteknik, undanmanövrar, tilläggning och mycket annat. Naturligtvis ingår en del teori och du får många användbara tips till din nästa egna båtfärd.Intensivkurs
Period Köplänk
Manöverintyg, Göteborg, 27/4 — 28/4 Många platser kvar
Manöverintyg, Stockholm, 27/4 — 28/4 Många platser kvar
Manöverintyg, Göteborg, 11/5 — 12/5 Många platser kvar
Manöverintyg, Göteborg, 25/5 — 26/5 Många platser kvar
Manöverintyg, Göteborg, 15/6 — 16/6 Många platser kvar

Plats

Stockholm: Stocksund (Marina Läroverket)  Stockholmsvägen 34 (klicka här för karta)
Göteborg: Talattagatan 22 (klicka för karta)
VästeråsSaltängsvägen 18 (klicka för karta)
Gävle: Västra Vägen 52 (klicka för karta)

Priser

Pris: 4 345 kr inkl. moms

Tillkommer kursboken på 240 kr, om beställt, samt examinationsavgiften på 450 kr.

Tider

Lördag–söndag klockan 9–18.

Kurslitteratur

"Körteknik snabba båtar" (pris 240 kronor, ingår ej i kursavgiften).

Kursinnehåll

Kursen är praktisk och inriktad på att hantera och manövrera planande båt i höga farter (25–35 knop), men innehåller även många övningar i lägre fart. Vi övar körteknik med planande båt, undanmanöver, tilläggning, man-över-bord och mycket mer. Viss teori ingår: hur olika skrovformer påverkar en båts köregenskaper, vilken utrustning som bör finnas ombord etc. Vi diskuterar också en del viktiga miljö- och säkerhetsaspekter med avseende på båtarnas höga farter. Kursen avslutas med uppkörning för NFB:s Manöverintyg för högfartsbåt.

Båtpraktik 

Tillsammans med en erfaren instruktör får du träna körteknik i planande farter. Snabba undanmanövrer, trimplan, drevtrim, svalltagning, omkörning och körning i trånga leder, så att du kan köra både säkert och bekvämt. Du får lära dig hur du gör en lugn, perfekt tilläggning långsides bryggan med hjälp av bland annat propellerverkan. Praktikövningar sker ombord på kursbåt Alukin 750 C eller Speedica. 

Förkunskap

Inga formella krav på förkunskap finns, men viss båtvana och kunskap om väjningsregler är bra att ha.

Förhör

Uppkörning och skriftligt förhör i enlighet med NFB:s krav avslutar kursen. Förhör hålls kursens sista dag. En avgift på 450 kronor tillkommer och betalas kontant vid skrivningstillfället direkt till förhörsförrättaren. Ta med din blå bok från NFB om du har en, annars får du köpa en för 50 kr av förhörsförrättaren. Ta med legitimation.

Åldersgräns 

Det finns ingen åldersgräns för Manöverintyget, men vi rekommenderar att man är minst 16 år fyllda.

Tips/övrigt:

Obs! Ta på skor med LJUSA sulor.