NY PÅ SJÖN - TEORIKURSER

Förarintyg

Förarintyget låter dig ta rodret ombord! Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet. Sjösportskolans intensivkurs består av två dagar. Som tillval kan du boka spännande båtpraktik.

SEMINARIE: Nytt regelverk för mindre yrkesbåtar

Har du en båt/fartyg i yrkestrafik eller funderar du på att börja köra yrkesmässigt (ta betalt)? Då skall du gå på vårt seminarium!

En fråga som vi ofta hör är: -Vilken utrustning måste min båt ha för att få köra yrkestrafik? Detta har varit en svår fråga att svara korrekt på, då nuvarande regelverk varit både snårigt och otydligt. Nu har Transportstyrelsen infört ett nytt regelverk som gäller för den mindre sjöfarten som helt bygger på egenkontroll på båtar 5 - 15 meter. Vad betyder det och hur gör man? Det är frågor Jan Borgman före detta inspektör på Transportstyrelsen kommer ge svar på. Boka dig nu. Först till kvarn gäller.

 

nina@sjosportskolan.se

VHF / SRC-kurs

VHF-radio är en bra försäkring till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen.

Kustskeppare Direkt

Förarintyg och Kustskepparintyg i ett svep. Effektiv kombikurs till bra pris. Bli en bättre skeppare ombord. 

Kursen "Kustskeppare Direkt" genomförs på totalt fyra fullspäckade helgdagar. På de två första helgdagarna går vi igenom Förarintyget, därefter ges du möjlighet att skriva Förarprovet. De nästföljande två helgdagarna viks åt Kustskepparintyget. I kursen ingår två praktikpass, ett roligt dagspass för Föraren och ett spännande kvälls/nattpass för Kustskepparintyget.

Förarintyg ungdom

Följ med på vår 4 dagars ungdomskurs. Vi kör båt, grillar korv och badar tillsammans, dessutom får man under lektionerna bära keps och tugga tuggummi om man vill. Vår Förarintyg ungdom är en mycket populär och rolig kurs som ger ungdomar 13-17 år, grundläggande kunskaper i navigation, sjövett och säkerhet. En heldags båtutflykt med grillning ingår. Kursen avslutas kursen med skrivning för Förarintyg.

Förarbevis

Förarbevis är en annan benämning på det som idag heter Förarintyg. Kursen ger dig grundläggande kunskap i navigation, sjövett och säkerhet. Kursupplägget är över två dagar och som tillval kan du komplettera med båtpraktik.

NY PÅ SJÖN - PRAKTISKA KURSER

Manövrera och lägga till

Få bättre sjöförtroende!

Den perfekta kursen för dig som vill lära dig mer om hur man gör en säker och snygg tilläggning. Tillsammans med en erfaren instruktör får du i en liten grupp träna knepiga manövrar och göra tilläggningar med en liten skolbåt. Vi går igenom bl.a propellerverkan, tilläggningsteknik och båtkörning.

 

Sjösportskolan Sea Camp

LÄR DIG KÖRA BÅT I SOMMAR! Följ med på ett dagläger i fyra dagar där du får prova en mängd olika aktiviteter, som att t ex. köra motorbåt och RIB, lägga till, göra knopar, läsa sjökort och mycket mer. Man är välkommen att delta om man är 8-13 år.

Vattenskoterkurs

Vår kurs ger dig grundlägande kunskaper i sjövett, våghantering, hänsyn och ansvar. En vattenskoter har oftast större motorstyrka än en motorcykel och du får lov att köra den i trafiken på sjön utan några krav på kunskaper. Hos Sjösportskolan lär du dig vad som krävs av dig som förare och vi tror att vi kan göra din körupplevelse säkrare och roligare.

PÅBYGGNADSKURSER TEORI OCH PRAKTIK

Kustskepparintyg

Kustskepparen är kursen för dig som vill bli en riktigt kompetent fritidsskeppare och få rätt att framföra fritidskepp. Du får lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker, med hänsyn till missvisning och deviation. Vi lär oss också att navigera efter fyrar, att göra man-överbord-manöver i mörker, använda GPS, plotter och radar samt att utföra positions- och deviationsbestämning. Eftersom man lär sig bäst genom att göra, ingår båtpraktik med mörkerkörning.

Manöverintyg

Snacka om fartfylld kurs. Manöverintyg är till för dig som vill kunna köra en privat båt snabbt och säkert i riktigt höga farter – och som vill ha roligt när du gör det!

Skepparexamen

Skepparexamen är en annan benämning på det som idag kallas Kustskepparintyg. För att få köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparintyget ett krav.

Tjejkurser

Det finns många olika sätt att lära sig nya saker på, och vi vill att du ska få chans att lära dig på ditt eget sätt. Tycker du att det känns enklare att lära dig om det enbart är kvinnor i gruppen, då har du kommit rätt. 

YRKESKURSER

Yrkeskurser

Söker du yrkeskurser som Fartygsbefälsexamen klass VIII, Maskinbefälsexamen klass VIII, Handhavande Snabba Fartyg  eller Master of Yachts? Gå till översikten av Sjösportskolans yrkeskurser här!

 

SPECIALKURSER

Förarintyg in English

The Inshore Diploma (in Swedish Förarintyg) allows you to take the helm onboard! This course provides basic knowledge in Navigation, Seamanship and Safety. The course consists of two full days and you can chose practical boat training during the course as an option.

ICC (International Certificate of Competency)

Passa på att ta en internationell behörighet när du ändå är igång!

Din egen båtlärare

Äger du en egen båt, men känner att du kan få ut ännu mer av den? På den här kursen mönstrar en privatlärare/instruktör på din båt och delar med sig av sin kunskap.

EVENEMANG

LÄRARTRÄFF 2019

2019 blir det 30:e året för Sjösportskolan att arrangera den prisvärda och faktaspäckade träffen för navigationslärare och förhörsförrättare.
NFB:s förhörsförrättare kommer också att bjudas in.
När: Fredag den 1 februari kl 12.30 - 17.15

NY KURS

Astro Light

ASTRO LIGHT

En tvådagskurs i astronomisk navigation. Konsten att ta sin position till havs utan hjälp av satelliter. Vi avslöjar alla hokus-pokus i denna gamla ärorika navigationsmetod.

Charterskola skeppare

Har du vad som krävs för att jobba med charterseglingar?

Jobbet är ett serviceyrke och det krävs att man är social och har en positiv attityd. Vår utbildning ger dig en stabil grund och rätt förutsättningar för att lyckas i charteryrket.Vi söker nu nya & gamla talanger som vill ta chansen att jobba ombord som skeppare. Sjösportskolan bemannar charterseglingar för bl.a. Navigare Yachting i Sverige, Grekland & Kroatien. För rätt personer finns jobb efter avslutad kurs

Charterskola för Värd/Värdinna

Har du vad som krävs för att jobba med charterseglingar?

Jobbet är ett serviceyrke och det krävs att man är social och har en positiv attityd. Vår utbildning ger dig en stabil grund och rätt förutsättningar för att lyckas i charteryrket. Vi söker nu nya & gamla talanger som vill ta chansen att jobba ombord antingen som värd/värdinna eller kock. Sjösportskolan bemannar charterseglingar för bl.a. Navigare Yachting i Sverige, Grekland & Kroatien. För rätt personer finns jobb efter avslutad kurs.

Small Powerboat & RIB Master

RIB Master är en internationell behörighet för dig som avser jobba utomlands eller som vill lära sig att köra RIB båt bättre. Certifikatet är godkänt hos engelska MCA. Den ger dig en behörighet att föra en motorbåt upp till 15 meter lång, upp till 20 sjömil från säker hamn.

RIB Master är en utbildning med mycket praktik där du lär dig grunderna i att hantera en mindre motorbåt. Vi repeterar snabbt grunderna i navigation, väjningsregler, säkerhet m.m. Notera att både kurslitteratur samt den skriftliga examen är helt på engelska.

 

Båtmekaniker

 

 

På vår intensiva endagskurs så får man lära sig grunderna hur en motorfungerar och hur man kan avhjälpa diverse enklare fel, Du får veta mer om t.ex  impellerbyte och luftning av en diesel, filterbyten och åtgärder vid bränslestopp m.m. enklare ellära och felsökning av detta, installation av instrument och toaletter, skötsel av bordgenomföringar och mycket mer. Du blir säkrare på sjön.

 

SPECIALKURSER

Kustskepparintyg in English

The Coastal Yachtmaster Diploma (in Swedish "Kustskepparintyg") allows you to take the helm onboard! It gives you the right to helm a boat larger than 12 m of length and 4 m width and you can apply for a ICC 24 m. This course provides basic knowledge in coastal and offshore navigation, nightsailing including navigation with beacons and lighthouses, seamanship and safety in rough weather. . The course consists of two full days including practical boat training at night.

Kanalintyg

Kanalintyg krävs för att få färdas på de europeiska inre vattenvägarna.

Kanalintyg är ett bevis på att du har kunskaper om de sjömärken och signalfigurer som gäller på kanaler. Du får kännedom om slussteknik, slusstyper och gällande bestämmelser. Tillsammans med förarintyg eller kustskepparintyg ger kanalintyg behörighet att färdas på de europeiska vattenvägarna. Utan kanalintyget riskerar du onödiga och dyra böter Kanalintyget ger dig, behörighet att färdas på de europeiska inre vattenvägarna.  Vi erbjuder dig ett ICC (Cevni) Inland waterways  (ett internationellt plastkort) samt möjligheten att ta NFB´s Kanalintyg (blå boken).  Förkunskapskrav är Förarintyg eller Kustskepparintyg (inkl båtpraktik) och SRC. 

Båtpraktik Dag

Häng med på vår 3-timmars praktiktur i Göteborg. Vi  navigerar, övar tilläggning och losskastning, känner på roder och propellerverkan samt gör en enkel man-över-bord-övning. Vi går igenom allt enligt NFB:s fordringar för Båtpraktik dager. Efter genomförd tur får du antingen en signatur av instruktören i din blå intygsbok som du har med dig eller ett intyg på deltagande.

Tidpunkten är kl. 15.00-18.00 på kursdagen och platsen är Långedrag, Talattagatan 22.

nina@sjosportskolan.se

VHF / SRC in English

The VHF radio is a safety tool at sea. In our english course you will get your SRC in just one day.