Distanskurs Förarintyg - Förarbevis

Ta Förarintyg hemma i soffan

Koppla upp dig mot vår lärare med videoverktyg och genomför kursen hemma i soffan. Precis som en vanlig klassrumskurs men du och läraren är på olika platser...Tryggt säkert och bekvämt.
Kursen består av totalt 14 timmar teori och fördelas på fyra vardagskvällar 18 - 21.00, (+ 30 min frågestund) samt en femte kväll där du kan ta provet om du vill. ELLER gå vår dagkurs som ligger på två helgdagar och skrivning en kväll i veckan.


Allt du behöver är en dator med internet-uppkoppling och kanske en god kopp te eller kaffe.  
Antalet kursplatser är begränsat och vi jobbar med grupparbeten så du som elev kan få gof kontakt med din lärare och dina kurskompisar.

Förutom dessa fyra kurstillfällen får du också tillgång till vår uppskattade on-demand onlinekurs så du kan titta på filmer, öva på provfrågor och mycket mer i din egen takt när du vill.  Du kan enkelt köpa vårt fina kursmaterial som vi då skickar hem till dig så att du även kan studera utan uppkoppling.

PREMIÄR: Vi erbjuder dig även att göra själva provet på distans! För att delta på provet på distans så måste din dator ha kamera och mikrofon (det har de flesta laptops) och du måste kunna legitimera dig.

Möjliga kursdatum ser du nedan. När du bokat in dig på datum som passar dig kommer du att få en länk till videomötet samt inlogg till onlinekursen och efter ett par dagar kommer ditt kursmaterial (kursbok, övningsbok, sjökort passare transportör och linjal) i brevlådan om du valt det som tillval.

Kursen avslutas med tentamen för NFB:s, som ger dig ett Förarintyg som visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Provet kan tas på distans, på plats på skolan eller hos valfri Förhörsförrättare. När du klarat provet får du en stämpel i NFB blå bok.

bild
bild
bild
bild
bild
bild

COVID säker distansutbildning med fysiska inslag. Gå kurs när det passar dig, var det passar dig.

Lägg till Båtpraktik så kan du manöverera och lägga till lätt och elegant. Under Båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats.

Passa på att kompletera din teoretiska Förarutbildning med nyttig och rolig båtpraktik. Här bokar du din praktiktur. Båtpraktik dagtur 

Distans
Kvällskurs

PeriodKöplänk
Förarintyg Distans kvällar, Distans, 6 sep — 7 sep, 13 sep — 14 sep, 16 sep Boka
Förarintyg Distans kvällar, Distans, 8 nov — 9 nov, 15 nov — 16 nov, 18 nov Boka

Förhandskrav

Inga formella krav på förkunskaper finns till Förarintyget.

Du kan gå kursen från året du fyller tolv år.

Däremot behöver du dator med uppkoppling och helst även  kamera och mic (har de flesta laptops) för att kunna delta i utbildningen

Tider

KVÄLLSVARIANT:

 • Dag 1: kl. 18-21  (extra frågestund kl 21.00 - 21.30)
 • Dag 2: kl. 18-21  (extra frågestund kl 21.00 - 21.30)
 • Dag 3: kl. 18-21  (extra frågestund kl 21.00 - 21.30)
 • Dag 4: kl. 18-21  (extra frågestund kl 21.00 - 21.30)
 • Dag 5: kl. 18.00 - ca 19.30 prov på distans (eller skriv prov på skolan efter ö.k)

HELDAGSVARIANT:

 • Dag 1: kl. 09.00- 12.00 och 13.00 -16.00
 • Dag 2: kl. 09.00- 12.00 och 13.00 -16.00
 • Dag 3: PROV kl. 18-20

Kursmaterial

Detta material behövs till kursen:

 • Litteratur: Kursboken "Kurs & Bäring" (upplaga 16), övningsbok Öst/Väst , övningssjökort 931 för Förarintyg.
 • Bestick: Passare, modern transportör och nautisk linjal.

Om du beställt kursmaterial skickas det hem till din brevlåda när du betalt kursen. Det är bra att ha läst lite i boken innan kursstart.

Du får också vår on-demand online kurs med mer än 40 filmer och massor av övningsuppgifter och interaktiva övningar.

Det går naturligtvis bra att hämta materialet på Talattagatan 22 i Göteborg om du vill.

Självstudier

Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. Det är en del av den on-demand kurs då också får tillgång till.

För Förarintyg, läs dessa sidor om du har beställt kursboken Kurs & Bäring:
20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt försök lära dig väjningsreglerna på sidorna 68-69.

Tillval Båtpraktik

Tre timmars praktikövning som går att boka direkt eller att köpa till när om helst. Under turen kommer vi att navigera och öva tilläggning och losskastning, känna på roder och propellerverkan samt göra en enkel man-över-bord-övning. Något praktiskt prov krävs inte för att få intyget, men detta intyg är ett förhandskrav om man senare väljer att ta Kustskepparintyget. OBS Under perioden ca 1 december – 1 april kan det hända att praktiken måste senareläggas på grund av is. I regel går turerna hela året i Göteborg, medan det i Stockholm oftast måste ske efter 1 april. Har du inte möjlighet att göra båtpraktiken i samband med kursen så finns det möjligheter vid andra tillfällen:

Se tider

Examination

En av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare håller i skrivningen. En avgift på 625 kronor tillkommer och betalas kontant/swish vid skrivningstillfället direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Ta även med legitimation.

Skrivningsdagar

 • Dag 5 klockan 18.00 - ca 19.30 om du gör förhöret online.

Om man ej kan enligt ovan så kan du få skriva på skolan efter ö.k  eller så får du kontaktuppgifter till en Förhörsförrättare och kan bestämma ny tid direkt med hen.

Priser

Kurspris: 1 795 kr
Förutom distanskursen får du också tillgång till vår uppskattade on-demand onlinekurs så du kan titta på filmer, öva på provfrågor och mycket mer i din egen takt när du vill. 

Tillkommer:

 • Kursmaterial: 635 kr om du ej har det sedan tidigare.
 • Tillval Båtpraktik: 995 kr
 • Uppskrivning (Betalas via swish till NFBs förhörsförrättare): 625 kr. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Du måste visa legitimation.

Hur går det till?

Kursen utförs som en webbföreläsning så det  kommer att vara en fysisk instruktör som håller föreläsningen "live" där du som deltagare får följa med och ha möjligheten att ställa frågor via webben som föreläsaren svarar på. Den enda skillnaden från våra klassrums-kurser är att du och instruktören befinner er på två olika platser geografiskt. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för Förarintyget via datorn eller på plats hos oss på Sjösportskolan eller hos valfri Förhörsförrättare.