Distanskurs Kustskepparintyg - Skepparen

Ta Kustskepparintyg hemma i soffan

För dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparen ett krav. Hos Sjösportskolan kan du ta Kustskepparintyget snabbt och effektivt. Kustskepparen är en fortsättningskurs, för att få gå Kustskepparintyget krävs att du har klarat Förarintyget. (vi har även den som distanskurs)

Du får lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker, med hänsyn till missvisning och deviation. Koppla upp dig mot vår lärare med videoverktyg och genomför kursen hemma i soffan. Precis som en vanlig klassrumskurs men du och läraren är på olika platser...Tryggt säkert och bekvämt.

Kursen består av totalt 17,5 timmar teori och fördelas på fem vardagskvällar 18 - 21.00, (+ 30 min frågestund) samt en sjätte kväll där du kan ta provet om du vill.
Allt du behöver är en dator med internet-uppkoppling och kanske en god kopp te eller kaffe.  
Antalet kursplatser är begränsat och vi jobbar med grupparbeten så du som elev kan få god kontakt med din lärare och dina kurskompisar.

Förutom dessa fem kurstillfällen får du också tillgång till vår uppskattade on-demand kustskepparonlinekurs så du kan titta på filmer, öva på provfrågor och mycket mer i din egen takt när du vill.  Du kan enkelt köpa vårt fina kursmaterial som vi då skickar hem till dig så att du även kan studera utan uppkoppling.

PREMIÄR: Vi erbjuder dig även att göra själva provet på distans! För att delta på provet på distans så måste din dator ha kamera och mikrofon (det har de flesta laptops) och du måste kunna legitimera dig.

Möjliga kursdatum ser du nedan. När du bokat in dig på datum som passar dig kommer du att få en länk till videomötet samt inlogg till onlinekursen och efter ett par dagar kommer ditt kursmaterial (kursbok, övningsbok, sjökort passare transportör och linjal) i brevlådan om du valt det som tillval.

Kursen avslutas med tentamen för NFB:s, som ger dig ett Kustskepparrintyg som visar att du har kunskaper och förmåga att framföra en större fritidsbåt inomskärs och utomskärs. Provet kan tas på distans, på plats på skolan eller hos valfri Förhörsförrättare. När du klarat provet får du en stämpel i NFB blå bok.

OBS för att få stämpeln i blåboken krävs förutom klarad Kustskepparskrivning även en dokumenterad dager eller mörker båtpraktik. Många har gjort en dagerpraktik på sin Förarintygskurs men saknar du praktiken så kan du boka en sådan på vår hemsida eller skriva provet nu men kompletera med praktiken när Coronaläget ändrat sig.

bild
bild
bild
bild
bild
bild

COVID säker distansutbildning med fysiska inslag. Gå kurs när det passar dig, var det passar dig.

Lägg till mörker Båtpraktik så kan du testa dina teoretiska kunskaper att navigera efter fyrar och med plotter och radar. Under Båtpraktiken får du möjlighet att pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer och mycket av det du lärt dig kommer att falla på plats.

Passa på att kompletera din teoretiska Kustskepparutbildning med nyttig och rolig båtpraktik. Här bokar du din praktiktur. Båtpraktik dag eller mörkertur 

Förhandskrav

Du måste ha ett giltig Förarintyg

Du kan gå kursen från året du fyller femton år.

Du behöver  dator med uppkoppling och kamera och mic (har de flesta laptops) för att kunna delta i utbildningen

Kursinnehåll

Kursen följer NFB:s krav och rekommendationer.

Kustskepparintyget är inte bara ett bevis på att du är en mycket god fritidsseglare eller båtförare, utan också ett krav för dig med större fritidsbåt. 

Vi går igenom sjökort, fyrar och utmärkning, sjövägsregler (både för segel- och motorbåtar), ljud-, ljussignaler och lanternor, nödsignaler, modern teknik och navigationsinstrument samt säkerhet och sjukvård.

Kursmaterial

Detta material behövs till kursen:

  • Litteratur: Kursboken "Kurs & Bäring" (upplaga 16), övningsbok Öst/Väst , övningssjökort 93/61 och 931 samt Kort 1
  • Bestick: Passare, modern transportör och nautisk linjal.

Om du beställt kursmaterial skickas det hem till din brevlåda när du betalt kursen. Det är bra att ha läst lite i boken innan kursstart.  Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. För Kustskepparen, läs sidorna 70-73, 130-131 och 134-140. För repetition av Förarintyg läs sidorna 20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt väjningsreglerna på sidorna 68-69

Du får också vår on-demand online kurs med mer än 40 filmer och massor av övningsuppgifter och interaktiva övningar.

Det går naturligtvis bra att hämta materialet på Talattagatan 22 i Göteborg om du vill.

Tider

  • Dag 1 - 6: kl. 18-21  (extra frågestund kl 21.00 - 21.30)
  • Dag 7: kl. 18.00 - ca 19.30 prov på distans (eller skriv prov på skolan efter ö.k)

Självstudier

Gå gärna in på denna länk och läs på innan kursstart. Det är en del av den on-demand kurs då också får tillgång till.

För Förarintyg, läs dessa sidor om du har beställt kursboken Kurs & Bäring:
20-22, 28-29, 33-34, 66-67, 70 samt försök lära dig väjningsreglerna på sidorna 68-69.

Tillval Båtpraktik

Tre timmars praktikövning som går att boka direkt eller att köpa till när om helst. Under turen kommer vi att navigera och öva tilläggning och losskastning, känna på roder och propellerverkan samt göra en enkel man-över-bord-övning. Något praktiskt prov krävs inte för att få intyget, men detta intyg är ett förhandskrav om man senare väljer att ta Kustskepparintyget. OBS Under perioden ca 1 december – 1 april kan det hända att praktiken måste senareläggas på grund av is. I regel går turerna hela året i Göteborg, medan det i Stockholm oftast måste ske efter 1 april. Har du inte möjlighet att göra båtpraktiken i samband med kursen så finns det möjligheter vid andra tillfällen:

Se tider

Examination

En av NFB:s auktoriserade förhörsförrättare håller i skrivningen. En avgift på 625 kronor tillkommer och betalas via swish vid skrivningstillfället direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Ta även med legitimation.

Skrivningsdagar

  • Dag 7 klockan 18.00 - ca 19.30 om du gör förhöret online.

Om man ej kan enligt ovan så kan du få skriva på skolan efter ö.k  eller så får du kontaktuppgifter till en Förhörsförrättare och kan bestämma ny tid direkt med hen.

Priser

Kurspris: 2 295 kr
Förutom distanskursen får du också tillgång till vår uppskattade on-demand onlinekurs så du kan titta på filmer, öva på provfrågor och mycket mer i din egen takt när du vill. 

Tillkommer:

  • Kursmaterial: 885 kr om du ej har det sedan tidigare. Har du gått Förarintyg tillkommer bara 190 kr.
  • Tillval Båtpraktik: 995 kr
  • Uppskrivning (Betalas via swish till NFBs förhörförrättare): 625 kr. Du måste visa legitimation.

Hur går det till?

Kursen utförs som en webbföreläsning så det  kommer att vara en fysisk instruktör som håller föreläsningen "live" där du som deltagare får följa med och ha möjligheten att ställa frågor via webben som föreläsaren svarar på. Den enda skillnaden från våra klassrums-kurser är att du och instruktören befinner er på två olika platser geografiskt. Kursen följer Nämnden För Båtlivsutbildnings kunskapskrav och efter kursen har du möjlighet att skriva prov för Förarintyget via datorn eller på plats hos oss på Sjösportskolan eller hos valfri Förhörsförrättare.