Shetland - Fair Isle - Orkney

Shetland Orkney

Vi  samlas ombord på våra snabba fina havsseglare, Farr 65R ”Celeste” tidigt på fredag eftermiddag. Detta för att denna segling kräver mycket och goda förberedelser för att bli riktigt lyckad. Lördag förmiddag kastar vi loss och sätter snart kurs mot Norges sydspets. Nu väntar oss en härlig segling, där du får öva havssegling med vaktgång dygnet runt, navigering i tidvatten och dramatisk skärgård.

Beskrivning av seglingen:

På väg mot Shetland angör vi kanske Lindesnäs, Norges beryktade utpost i sydväst om vädret kräver det och kanske smyger vi in i den lilla fiskebyn Korshamn eller den större staden Farsund. Vi får då chansen att se en del av denna vackra skärgård samtidigt som vi kan sträcka lite på benen.

Ganska snart är vi ute på Nordsjön och får räkna med den normalt tuffaste delen av denna segling. Efter ett tag siktar vi säkerligen någon av de talrika oljeborrplattformarna som ligger som ett pärlband här ute, mitt emellan Shetland och Norge. När vi närmar oss huvudorten Lerwik märker vi den tydliga förändringen av naturen med alla välkomnande och spännande fågelarter som dyker upp.

Vi hyr bil och turistar på Shetland, besöker Jarlshof, Sumburghead och hittar nog en och annan pub att besöka. Det kanske också hinns med en utflykt till fågelklipporna på Noss fågelklippor. Ett besök på Lerwick boating club är också obligatoriskt innan vi seglar vidare. Innan vi lämnar Shetland seglar vi upp till nordspetsen och rundar den berömda fyren Muckle flugga. Vi Seglar sedan söderut mot fågelön Fair Isle och förtöjer alldeles intill klippväggar fulla av lunnefåglar, havssulor och många andra arter. Kanske hinner vi också sjösätta gummibåten och besöka de fantastiska grottorna. Efter en övernattning på Fair Isle lägger vi loss och seglar mot Orkney.

På förmiddagen förtöjer vi i Kirkwalls hamn. Resten av dagen ägnar vi nog åt rundvandring och besök på Highland Park whiskydestillery.

På kvällen tittar vi nog in i segelsällskapets pub en stund efter att vi förberett oss och båten för Nordsjön igen.

Hemfärden brukar normalt vara en trivsam segling, kanske till stora delar med spinnaker. Bara detta i sig är en upplevelse att se fram emot. Innan vi riktigt fattat att vi redan är tillbaka rundar vi Jyllands nordspets, för att som sig bör, avsluta dessa två spännande seglarveckor med ett besök i Skagen.

Läs mer om Shetlands seglingen klicka här

2022
Segling

PeriodKöplänk
Segling Shetland-Orkney, 2022, 15 jul — 31 jul Boka


Max antal deltagare:

Tolv personer (plus besättning)

Tid:

Fredag eftermiddag  - söndag eftermiddag, 16 dagar.

Övrigt

Alla hjälps åt med alla sysslor ombord, såväl segling som navigation och matlagning samt städning. Varje dag har vi ett skeppsråd då vi går igenom dagens händelser. Vi beräknas vara tillbaka i Långedrag vid 15-tiden på avslutningsdagen. Det är viktigt att komma ihåg att segling sker på naturens villkor. Vår besättning väger alltid in hur personerna ombord mår och hur hög kunskapsnivån är. Havssegling kan vara påfrestande vid tufft väder. Sjöklar sätter alltid säkerheten främst. Detta innebär till exempel att planerad rutt kan ändras, för att garantera säkerheten eller skapa en bättre upplevelse. Med andra ord, vädret styr, vilket gör att vi måste reservera oss för ändringar under seglatsen.

Detta ingår ej:

– Proviantkostnader delas mellan alla deltagare.

– Mat i land betalar var och en för sig.

– Driftkostnader delas mellan alla deltagare.

Kostnaden för proviant ombord samt drift-, hamn- och hyrbilsavgifter etc. kan uppskattas till cirka 1 500 kronor per person och vecka. Eventuellt över-/underskott delas mellan deltagarna.

Förslag till utrustningslista:

Regnställ, stövlar, mössa/sydväst, jacka, vantar, halsduk, seglarställ, underställ, sockor, tröjor, byxor, shorts, båtskor (ej svart sula), promenadskor, långärmad skjorta, träningsoverall, badkläder, handdukar (oförväxlingsbara), sovsäck/lakan, örngott (kudde finns ombord), toalettartiklar (saltvattentvål), tvättmedel, hudkräm, solskydd, solglasögon, sysaker, öronproppar (för lugnare sömn), personlig medicin, pass, pannlampa (med rött ljus), ID-kort, försäkringsbevis, pengar, kreditkort och eventuella resecheckar. Glöm ej att kontrollera din olycksfallförsäkring och packa i mjuk väska (ej resväska).

Seglarställ finns att hyra för 250 kronor. Maila info@sjosportskolan.se om intresse finns.

Om du har/vill ta med:

NFB:s blå intygsbok, fickkniv, kamera, kikare, ficklampa, musikinstrument, musikkspelare (mp3/cd) och egen litteratur.

Finns ombord: Flytvästar, livselar och skeppsapotek.

För mer information eller frågor, maila: info@sjosportskolan.se

Vi reserverar oss för ogynnsamma väderförhållanden och ändringar utanför vår kontroll! Innan du anmäler dig till våra seglingar, läs gärna igenom våra resevillkor.

Båt: Farr 65r Celeste of Solent

Farr 65 r Celeste är en härlig havs-/kappseglare med all tänkbar säkerhets-, trivsel- och navigationsutrustning ombord. Hon är registrerad i det brittiska skeppsregistret med högsta säkerhetsklassning och godkänd för 16 personer vid oceansegling. Hon bemannas alltid med en internationellt certifierad skeppare som har kaptensutbildning för mindre kommersiella fartyg (Master of Yacht). Läs mer

bild
bild
bild
bild
bild
bild