Färöarna - Shetland - Fair Isle Expedition 2018


Shetland, Färöarna, Muckle Flugga och Fair isle:

Vill du vara med på ditt livs äventyr? -Följ med på en tvåveckors tur-och-retur till Färöarna via populära Shetland och Fair Isle. Meddela ditt intresse, datum kommer att bestämmas senare.

Celeste seglar till gamla favoritmål. ”Gamla Nordsjön” fascinerar fortfarande, med dramatiska oljeplattformar, soluppgångar och lyckan när land stiger upp ur horisonten. Vi rundar Storbritanniens nordligaste ö, går till fantastiskt vackra öar med många pittoreska hamnar, rikt marint fågel- och djurliv, mycket historia och kultur samt en och annan pub. Och juvliga Fair Isle.Följ med på en äventyrssegling med Celeste of Solent.

Efter att ha bunkrat lägger vi loss och tar kurs mot Skagens rev. Vi passerar revet med god marginal för att slippa motströmmen runt Skagens rev. Nästa udde att ta sikte på är Norges sydspets, Lindesnäs. När vi passerat Lindesnäs är vi ute på Nordsjön. Vi har sällskap av stormfåglar som följer båten och glidflyger strax över vågtoppen. Har vi tur får vi också sällskap av delfiner. Efter att vi passerat oljefälten med sina mäktiga plattformar närmar vi oss Shetland och Lerwick. Det första vi ser av Shetland är den imponerande fågelklippan Noss med sin koloni av havssulor.

Efter ett kort stopp i Lerwick lägger vi loss och seglar igenom Yell sound. Här mötts vi av starkt Tidvatten men snart är vi ute på Atlanten, nu är vi utomskärs på riktigt. Vi ser nu mycket sjöfågel och har vi riktig tur kan vi också få se val. på Färöarna besöker vi Suduroy och Torshavn. Vi ligger still några dagar och ser oss omkring, hyr bil mm. Om vädret tillåter kommer vi att segla ut på Nordvästsida och följa de mäktiga kusten med sina lodrätta klippor. I de trånga passagerna är det kraftiga tidvatten strömmar.

 

Nästa angöring blir Fair isle om vädret tillåter. Ön ligger mellan Orkney och Shetland. Den är omtalat för sina magnifika fågelklippor med bland annat Lönnefåglar. En annan omtyckt aktivitet är att med gummibåt utforska de många grottorna. Om vi har lite tur så kan vi köpa hummer som vi sedan kokar ombord. Efter besöket på Fair isle sätter vi kurs norrut mot Lerwick på vägen passerar vi ön Mousa med den historiskt intressanta Brouchen. Efter bunkring i Lerwick är det dags att på börja hemseglingen, Om tiden medger gör vi också ett stopp i Skagen på vägen hem.

Skeppare på 65-fotaren Celeste är Thomas Darholm och Hampus Wennerlund. De har bägge varit skeppare på våra äventyrseglingar i många år. 

Kostnader

Priset är 17 750 kr (inkluderar båt och skeppare).
Tillkommer driftkostnader samt kostnader för mat och dryck samt utflykter och andra nöjen.

 

 

 Plats

Start hos Sjösportskolan, Talattagatan 22

Nedan ungefärligt program 

 

Dag 1 Samling, genomgång av båt och säkerhet, bunkring

Dag 2 (425M) Avsegling på morgonen

Dag 3 Skagerak, Nordsjön

Dag 4 Nordsjön 

Dag 5 Angör Shetland, Lerwick på morgonen. Bunkrar och vilar ut.

Dag 6  (206) Avseglar mot Färöarna under fm, passar tidvattnet för passage genom Yell sound

Dag 7  Atlanten, angör Färöarna Suduroy på kvällen. Lägger till i Tvöroyri

Turistande på Suduroy, hyr bil

(32M) Segling upp till Torshavn

 Torshavn, turistande på Färöarna, hyr bil

 Torshavn, turistande, båtunderhåll, bunkring

(250M) Seglar mot Muckel flugga och Shetland. Via västsidan av Färöarna om vädret medger.

  Atlanten

 Angör Muckel flugga på morgonen, Balta sound.

(45M)Skärgårdssegling till Out skerris och vidare till Lerwick

Lerwick Turistande, hyr bil

 Lerwick, Turistande, bunkring. Seglar på kvällen ned till Mousa.

 Segling ned till Fair isle

Turistande, grott färd, fågelskådning, lägger loss på kvällen för segling mot Skagen.

(428M) Nordsjön

 Nordsjön

Angör skagen sen eftermiddag

 (40M) Angör Långedrag på eftermiddagen

Priser

17 750 kr

Tider

Inte fastställt ännu. Meddela oss om du är intresserad.

Vi träffas ombord kl 09.00 

åter ca 15.00

Start -Slut   Långedrag

Båt: Farr 65r Celeste of Solent

Priser  Långedrag – Shetland – Fair Isle - Långedrag  Pris 17 750 kr

Start/mål Långedrag. Vi träffas i Långedrags gamla hamn, på Sjösportskolans brygga kl. 09.00 
Resan sträcker sig över totalt 2 veckor och vi beräknar vara tillbaka ca 15.00.

Max antal deltagare Tolv personer (plus besättning)

Besättning  Thomas Darholm och Hampus Wennerlund

Övrigt

Alla hjälps åt med alla sysslor ombord, såväl segling som navigation och matlagning samt städning. Varje dag har vi ett skeppsråd då vi går igenom dagens händelser. Vi beräknas vara tillbaka i Långedrag vid 17-tiden på avslutningsdagen. Det är viktigt att komma ihåg att segling sker på naturens villkor. Vår besättning väger alltid in hur personerna ombord mår och hur hög kunskapsnivån är. Havssegling kan vara påfrestande vid tufft väder. Sjöklar sätter alltid säkerheten främst. Detta innebär till exempel att planerad rutt kan ändras, för att garantera säkerheten eller skapa en bättre upplevelse. Med andra ord, vädret styr, vilket gör att vi måste reservera oss för ändringar under seglatsen.

Båten 

Farr 65 r Celeste är en härlig havs-/kappseglare med all tänkbar säkerhets-, trivsel- och navigationsutrustning ombord. Hon är registrerad i det brittiska skeppsregistret med högsta säkerhetsklassning och godkänd för 16 personer vid oceansegling. Hon bemannas alltid med en internationellt certifierad skeppare som har kaptensutbildning för mindre kommersiella fartyg (Master of Yacht).

Farr 65r: S/Y Celeste of Solent

Längd:  19,7 m

Bredd:  5,2 m

Djup:  3 m

Höjd:  31 m

Segelarea:  235 kvm

Spinnaker:  400 kvm

Antal gästkojer:  12

Detta ingår ej:

– Proviantkostnader delas mellan alla deltagare.

– Mat i land betalar var och en för sig.

– Driftkostnader delas mellan alla deltagare.


Kostnaden för proviant ombord samt drift-, hamn- och hyrbilsavgifter etc. kan uppskattas till cirka 1 500 kronor per person och vecka. Eventuellt över-/underskott delas mellan deltagarna.

Förslag till utrustningslista:

Regnställ, stövlar, mössa/sydväst, jacka, vantar, halsduk, seglarställ, underställ, sockor, tröjor, byxor, shorts, båtskor (ej svart sula), promenadskor, långärmad skjorta, träningsoverall, badkläder, handdukar (oförväxlingsbara), sovsäck/lakan, örngott (kudde finns ombord), toalettartiklar (saltvattentvål), tvättmedel, hudkräm, solskydd, solglasögon, sysaker, öronproppar (för lugnare sömn), personlig medicin, pass, pannlampa (med rött ljus), ID-kort, försäkringsbevis, pengar, kreditkort och eventuella resecheckar. Glöm ej att kontrollera din olycksfallförsäkring och packa i mjuk väska (ej resväska). 

Seglarställ finns att hyra för 250 kronor. Maila info@sjosportskolan.se om intresse finns.

Om du har/vill ta med:

NFB:s blå intygsbok, fickkniv, kamera, kikare, ficklampa, musikinstrument, musikkspelare (mp3/cd) och egen litteratur. 

Finns ombord: Flytvästar, livselar och skeppsapotek.

För mer information eller frågor, maila: info@sjosportskolan.se

Vi reserverar oss för ogynnsamma väderförhållanden och ändringar utanför vår kontroll! Innan du anmäler dig till våra seglingar, läs gärna igenom våra resevillkor.

LAYOUT