Handhavande snabba fartyg – fyra dagars intensivkurs

Är du sugen på att kunna försörja dig på att köra båt i höga hastigheter? På den här kursen skaffar du dig en yrkesutbildning i rekordfart. Detta kan också vara första steget till att bli RIB-master.

Högfarts körkort

Vill du köra snabb båt professionellt? Detta är kursen för dig som vill kunna försörja dig på att köra fortare än 35 knop, till exempel RIB. För att få göra det krävs ett särskilt utbildningscertifikat: Handhavande snabba fartyg.

På denna intensivkurs ingår Transportstyrelsens alla föreskrivna moment. Kursen består till större del av praktiska övningar ute till havs och kursen kan kombineras med den internationella RIB-Masterutbildningen. För att gå kursen behöver du ha båtvana och Fartygsbefäl klass VIII samt ett godkänt läkarintyg för sjöfolk.

Ny lag : För att  få lov att köra båt över 35 knop yrkesmässigt krävs ett certifikat som du måste begära ut hos Transportstyrelsen, se detaljer nedan på Pris eller Certifikat
 

Kurs i den absoluta ytterskärgården.
I Stockholm utförs kursen av Marina Läroverket och två av kursens fyra dagar sker i ytterskärgården med övernattning mellan dag tre och dag fyra på Huvudskär. Området runt Huvudskär, i den absoluta ytterskärgården, bjuder på fantastiska upplevelser och vyer. Inte minst tack vara sina sälkolonier. Området ger också mycket goda förutsättningar för övningar anpassade till kursinnehållet. Övernattningen ingår i priset.

I Västerås sker körningarna i fantastiska Mälaren, där vi erbjuder en mycket uppskattad och prisvärd internatvariant där mat och boende erbjuds för 625:- per dygn se mer info


Passar inte kursdatumen nedan kontakta oss om det finns ytterligare kurstillfällen.Intensivkurs
Period Köplänk
HSF (helg), Göteborg, 16/3 — 17/3, 23/3 — 24/3 Många platser kvar
HSF (vecka), Göteborg, 1/4 — 4/4 Många platser kvar
HSF (helg), Göteborg, 27/4 — 28/4, 4/5 — 5/5 Många platser kvar
HSF (vecka), Göteborg, 13/5 — 16/5 Många platser kvar
HSF (vecka), Göteborg, 20/5 — 24/5 Många platser kvar
HSF (helg), Göteborg, 25/5 — 26/5, 1/6 — 2/6 Många platser kvar

Plats

Stockholm: Stocksund (Marina Läroverket)  Stockholmsvägen 34 (klicka här för karta)
Göteborg: Talattagatan 22 (klicka för karta)
VästeråsSaltängsvägen 18 (klicka för karta)
Gävle: Västra Vägen 52 (klicka för karta)

Västerås: Kursen genomförs på Aggarön, en mysig ö i Mälaren, kostnad för boende i delat rum tillkommer med 825 kr/dygn som kommer att faktureras.

Frukost, lunch och middag samt fika/mellanmål ingår. Lättare förtäring efter nattnavigeringspassen ingår också.

Priser

Totalpris för både teori och praktik, inkl. radarövningar är 13 600 kronor inkl. moms.

Kurslitteratur tillkommer med 480 kr inkl. moms.

I kurspriset ingår: lunch samt middag (vid kvällspassen) samt fika varje dag. Du får låna flytoverall och flytväst.
För den som önskar även RIB-Master certifikat tillkommer 2 145 kr inkl. moms.

OBS! Enligt en lag från 2012 beslutade Transportstyrelsen att Certifikatet enbart kan skapas av Transportstyrelsen till en handläggningskostnad av 1 100 kr inkl. moms.

För att få ut certifikatet måste alltså eleven kontakta Transportstyrelsen och betala 1 100 kr till dem.

Vi rapporterar till Transportstyrelsen när du klarat kursen.
Om du utöver det obligatoriska certifikatet som du ansöker om hos Transportstyrelsen vill ha ett utbildningsbevis på papper, var god kontakta oss!

Tider

Helgkurs

Lördag klockan 9:00–17:00, söndag klockan 9:00–18:00, lördag klockan 16:00– ca 23:00 och söndag klockan 9:00– ca 16:00. 
(För den som går även RIB-Master förlängs första söndagen till kl 20:00, och sista söndagen till ca 18.30.)

Veckokurs

Måndag klockan 9:00–17:00, tisdag kl klockan 9:00–18:00, onsdag klockan 16:00– ca 23:00 och torsdag 9:00– ca 16:00.
(För den som går även RIB-Master förlängs tisdagen till kl 20:00, och torsdagen till ca 18.30.)

Tider Västerås

Kursen genomförs på Aggarön, en mysig ö i Mälaren, kostnad för boende i delat rum tillkommer med 825 kr/dygn som kommer att faktureras. Frukost, lunch och middag samt fika/mellanmål ingår. Lättare förtäring efter nattnavigeringspassen ingår också.

Vi startar upp kursen på Saltängsvägen 18 på torsdagen. På fredag morgon träffas vi i Västerås Gästhamn för att gemensamt åka ut med våra RIB-båtar till Aggarön.

Torsdag klockan 16:00-22:00, Fredag klockan 9:00–18:00, lördag klockan 16:00– ca 23:00 och söndag klockan 9:00– ca 16:00. 
(För den som går även RIB-Master förlängs söndagen till ca kl. 20:00)

Kursinnehåll

Kursen ger kunskap och färdighet i riskbedömning och säker körteknik i hög fart. Vi går igenom navigationsmetodik, utvecklad av marinen för högfart (GKSF), radarns och sjökortsplotterns precision och begränsning, planering och körning av navigationsbanor, både i dagsljus och i mörker, körteknik, båtens egenskaper beroende av skrovform, gångläge och olika lastkonditioner, trimlägen och powertrim, undanmanöver och tilläggning, mörkernavigering, säker fart, omkörningsteknik, körning i grov sjö och passagerarsäkerhet.

Båtpraktik

Vi använder bland annat C-RIB 25 (Stockholm), Delta 29 och C-RIB 32 (Göteborg). Fyra - fem personer per instruktör och båt.

Kursmaterial

I kurspriset ingår sjökort, två kursböcker tillkommer för 480 kr inkl. moms: "Körteknik med snabba motorbåtar" och "Högfartsnavigering". Böckerna får du med posten innan kursstart om du beställt dom.

Förkunskapskrav

För att få gå denna kurs måste du ha Fartygsbefälsexamen klass VIII (alternativt Skepparexamen + Säkerhetskomplettering + radarutbildning FB VIII + passagerarsäkerhet) samt ett giltigt läkarintyg för sjöfolk.

Båtvana är en förutsättning för att du ska kunna ta del av de praktiska övningarna under utbildningen.

Om du vill ha Ribmaster så ska du även visa ditt SRC under kurs.

Åldersgräns

18 år

Förhör/uppkörning

Examinationen består av både skriftligt prov och praktisk uppkörning.

För att bli godkänd krävs närvaro på hela kursen och godkänt på båda delmomenten samt uppvisande av FVIII utbildningsbevis och godkänt läkarintyg. Ingen avgift tillkommer vid examinationen. Sjösportskolan examinerar denna kurs.

  

Certifikat

OBS För att  få lov att köra båt över 35 knop yrkesmässigt krävs ett certifikat som du måste begära ut  hos Transportstyrelsen till en handläggningskostnad av 1100 kr.

( OBS LAG från 2012 ! )

Vi kan skriva ut ett utbildningsbevis också vid anmodan utan kostnad .

 

Ribmaster

Om du går en Hsf hos oss och vill ha en Ribmaster ska du registrera dig som student hos IYT  http://www.iytnet.com .

Fråga oss hur man gör om du är osäker. Hos IYT får du ett Studentnr, Meddela sedan instruktören ditt Studentnr under kurs. 

 

Företagsrabatter eller Grupprabatter

Några företag som hittills använt sig av våra HSF- kurser är: Volvo Penta, Raymarine, Ocean Group, Unika Upplevelser och RIB tours.

Bokar ni tre eller flera deltagare får ni 10 procents rabatt på kursavgiften. Vi specialanpassar även kurser så att de passar ert företag och era önskemål. Kontakta oss för bokning eller om ni har några frågor.