Handhavande Snabba Fartyg

Är du sugen på att kunna försörja dig på att köra båt i höga hastigheter? På den här kursen skaffar du dig en yrkesutbildning i rekordfart. Detta kan också vara första steget till att bli RIB-master.

Högfarts körkort

Vill du köra snabb båt professionellt? Detta är kursen för dig som vill kunna försörja dig på att köra fortare än 35 knop, till exempel RIB. För att få göra det krävs ett särskilt utbildningscertifikat: Handhavande snabba fartyg.

På denna intensivkurs ingår Transportstyrelsens alla föreskrivna moment. Kursen består till större del av praktiska övningar ute till havs och kursen kan kombineras med den internationella RIB-Masterutbildningen. För att gå kursen behöver du ha båtvana och Fartygsbefäl klass VIII samt ett godkänt läkarintyg för sjöfolk.

För att  få lov att köra båt över 35 knop yrkesmässigt krävs ett certifikat som du måste begära ut hos Transportstyrelsen, se detaljer nedan på Pris eller Certifikat
 

Kurs i den absoluta ytterskärgården.
I Stockholm utförs kursen av Marina Läroverket och två av kursens fyra dagar sker i ytterskärgården med övernattning mellan dag tre och dag fyra på Huvudskär. Området runt Huvudskär, i den absoluta ytterskärgården, bjuder på fantastiska upplevelser och vyer. Inte minst tack vara sina sälkolonier. Området ger också mycket goda förutsättningar för övningar anpassade till kursinnehållet. Övernattningen ingår i priset.

I Västerås sker körningarna i fantastiska Mälaren, där vi erbjuder en mycket uppskattad och prisvärd internatvariant där mat och boende finns.

Passar inte kursdatumen nedan kontakta oss om det finns ytterligare kurstillfällen.Intensivkurs
Period Köplänk
HSF (helg), Göteborg, 28/9 — 29/9, 5/10 — 6/10 Inga platser kvar
HSF (helg), Göteborg, 19/10 — 20/10, 26/10 — 27/10 Många platser kvar
HSF (vecka), Göteborg, 28/10 — 31/10 Många platser kvar

Plats

Stockholm: Stocksund (Marina Läroverket)  Stockholmsvägen 34 (klicka här för karta)
Göteborg: Talattagatan 22 (klicka för karta)
Västerås: BC Marine Johannisbergsvägen 22 
Gävle: Västra Vägen 52 (klicka för karta)

 

Priser

Kurspris: 14 290 kr

Kurslitteratur tillkommer med 480 kr

Totalpris inkl moms för Kurs, litteratur: 14 770 kr

Totalpris exkl moms för Kurs, litteratur: 13 934 kr

 

I totalpriset ingår: Lunch, fika under dag 1,2,4 och middag kväll 3.

Du får låna flytoverall och flytväst.


RIB-Master certifikat tillkommer för den som önskar: 2 250 kr

Litteratur ingår.

 

Eleven måste sedan för att få lov att köra yrkesmässigt själv söka ut Certifikatet hos Transportstyrelsen till en handläggningskostnad av 1 100 kr inkl. moms.

Vi rapporterar till Transportstyrelsen när du klarat kursen.

Om du utöver det Obligatoriska Certifikatet som du ansöker om hos Transportstyrelsen vill ha ett utbildningsbevis på papper, var god kontakta oss på Sjösportskolan eller säg till under kurs!

Tider

Helgkurs i Göteborg

Lördag klockan 9:00–17:00, söndag klockan 9:00–18:00, lördag klockan 16:00– ca 23:00 och söndag klockan 9:00– ca 16:00. 
(För den som går även RIB-Master förlängs första söndagen till kl 20:00, och sista söndagen till ca 18.30.)

Veckokurs i Göteborg

Måndag klockan 9:00–17:00, tisdag kl klockan 9:00–18:00, onsdag klockan 16:00– ca 23:00 och torsdag 9:00– ca 16:00.
(För den som går även RIB-Master förlängs tisdagen till kl 20:00, och torsdagen till ca 18.30.)

Veckokurs i Stockholm

Två av kursens fyra dagar sker i ytterskärgården med övernattning mellan dag tre och fyra. 

Tider mm Västerås

Kursen genomförs på Aggarön, en mysig ö i Mälaren, kostnad för boende i delat rum tillkommer med 925 kr/dygn som kommer att faktureras. Frukost, lunch och middag samt fika/mellanmål ingår.

Lättare förtäring efter nattnavigeringspassen ingår också.

Vi startar upp kursen på BC Marine på Johannisbergsvägen 22 på torsdagen. På fredag morgon träffas vi i Västerås Gästhamn för att gemensamt åka ut med våra RIB-båtar till Aggarön.

Torsdag klockan 16:00-22:00, Fredag klockan 9:00–18:00, lördag klockan 16:00– ca 23:00 och söndag klockan 9:00– ca 16:00. 
(För den som går även RIB-Master förlängs söndagen till ca kl. 20:00)

Kursinnehåll

Kursen ger kunskap och färdighet i riskbedömning och säker körteknik i hög fart.

Vi går igenom navigationsmetodik, utvecklad av marinen för högfart (GKSF), radarns och sjökortsplotterns precision och begränsning, planering och körning av navigationsbanor, både i dagsljus och i mörker, körteknik, båtens egenskaper beroende av skrovform, gångläge och olika lastkonditioner, trimlägen och powertrim, undanmanöver och tilläggning, mörkernavigering, säker fart, omkörningsteknik, körning i grov sjö och passagerarsäkerhet.

Båtpraktik

Vi använder bland annat C-RIB 25 (Stockholm), Delta 29 och C-RIB 32 (Göteborg). Fyra - fem personer per instruktör och båt.

Kursmaterial

I kurspriset ingår sjökort.

2 st läroböcker tillkommer för 480 kr: "Körteknik med snabba motorbåtar" och "HSF-boken". Böckerna får du med posten innan kursstart om du beställt dom.

Förkunskapskrav

För att få gå denna kurs måste du ha Fartygsbefälsexamen klass VIII (alternativt Skepparexamen + Säkerhetskomplettering + radarutbildning FB VIII + passagerarsäkerhet) samt ett giltigt läkarintyg för sjöfolk.

Båtvana är en förutsättning för att du ska kunna ta del av de praktiska övningarna under utbildningen.

Åldersgräns

18 år

Förhör/uppkörning

Examinationen består av både skriftligt prov och praktisk uppkörning.

För att bli godkänd krävs närvaro på hela kursen och godkänt på båda delmomenten samt uppvisande av FVIII utbildningsbevis och godkänt läkarintyg för Sjöfolk.

Ingen avgift tillkommer vid examinationen.

Sjösportskolan examinerar denna kurs.

Certifikat

OBS För att  få lov att köra båt över 35 knop yrkesmässigt krävs ett certifikat som du måste begära ut  hos Transportstyrelsen till en handläggningskostnad av 1100 kr.

Vi kan skriva ut ett utbildningsbevis också vid anmodan utan kostnad .

Ribmaster

Om du går en Hsf hos oss och vill ha en Ribmaster ska du registrera dig som student hos IYT  http://www.iytnet.com.

Fråga oss hur man gör om du är osäker. Hos IYT får du ett Studentnr, Meddela sedan instruktören ditt Studentnr under kurs. 

Om du vill ha Ribmaster så ska du även maila oss ett foto på ditt SRC under kurs eller be oss ta en kopia.

Företagsrabatter eller Grupprabatter

Några företag som hittills använt sig av våra HSF- kurser är: Volvo Penta, Raymarine, Ocean Group, Unika Upplevelser och RIB tours.

Bokar ni tre eller flera deltagare får ni 10 procents rabatt på kursavgiften. Vi specialanpassar även kurser så att de passar ert företag och era önskemål. Kontakta oss för bokning eller om ni har några frågor.