Maskinbefäl Klass 8

I kursen Maskinbefäl klass VIII lär du dig allt du behöver kunna om båtmotorer.

Du kommer själv att kunna avhjälpa de allra flesta problem du stöter på ombord. Detta är en mycket praktisk utbildning även om den är teoretisk.

Maskinbefäl klass VIII är en teoretisk utbildning om båtmotorers konstruktion och skötsel, grundläggande ellära och kringsystem. Den är obligatorisk för alla som vill köra båt med motor över 405kW (550 Hk) inom yrkeslivet. Sjösportskolan erbjuder en intensiv fyradagarskurs som avslutas med examen sista dagen. För att klara kursen krävs även vissa självstudier.
Passar inte kursdatumen nedan kontakta oss om det finns ytterligare kurstillfällen.

bild
bild
bild

På kursen får du lära dig maskinteknik: kolvmotorer, tvåtakt-/fyrtaktsprincipen samt kompression. Dessutom tar vi upp kylvattensystem, smörjoljesystem, bränsleförbrukning samt drift och underhåll av bensin- och dieselmotorer. Kursen ger dig även kunskaper i handhavande av motorer, elinstallationer, hydraulik och vanligt förekommande fel. Kursen följer Transportstyrelsens riktlinjer. Tillsammans med hemarbete motsvarar kursen 80 timmar.Göteborg
Intensivkurs

PeriodKöplänk
Maskin 8 (helg), Göteborg, 3 dec — 4 dec, 10 dec — 11 dec Många kvar
Maskin 8 (Vecka), Göteborg, 9 jan — 12 jan Många kvar
Maskin 8 (helg), Göteborg, 21 jan — 22 jan, 28 jan — 29 jan Många kvar
Maskin 8 (helg), Göteborg, 4 mar — 5 mar, 11 mar — 12 mar Många kvar
Maskin 8 (Vecka), Göteborg, 13 mar — 16 mar Många kvar
Maskin 8 (Vecka), Göteborg, 22 maj — 25 maj Många kvar
Stockholm Stocksund
Intensivkurs

PeriodKöplänk
Maskinbefäl klass VIII (fre-sön), Stockholm Stocksund, 14 apr — 16 apr Många kvar
Maskinbefäl klass VIII (fre-sön), Stockholm Stocksund, 26 maj — 28 maj Många kvar
Maskinbefäl klass VIII (ons-fre), Stockholm Stocksund, 28 jun — 30 jun Många kvar

Förhandskrav

God erfarenhet av båt eller mindre fartyg. Erforderlig syn, färgseende och hörsel bestyrkt av giltigt Läkarintyg för sjöfolk.

Behörighet

Denna kurs ger deltagarna Maskinbefälsexamen klass VIII, vilket är ett krav för att få föra båt med motor över 405 kW yrkesmässigt i inre fart. För att föra samma båt i så kallad närfart behövs Maskinbefäl klass VIII-behörighet.

För att få ut Behörighet utöver examen krävs:

Maskinrumstjänstgöring (tjänstgöring i maskinutrymmet ombord på fartyg) i minst 24 månader. Tjänstgöringen skall fullgöras på fartyg med maskinstyrka om minst 400 kW (545 hp) eller genom 48 månader tjänstgöring på fartyg med minst 400 kW maskinstyrka utan särskild maskinrumsbemanning (krav är deltagande i maskinens skötsel och handhavande i närfart eller vidsträckare fart).

(Ovan tjänstgöring är dock inget krav för att få gå kurs hos oss, eller att få ut sin examen.)

  • Inre fart upp till 405 kW "Någon ombord med relevant erfarenhet"
  • Över 405 men under 750kW Maskinbefälsexamen klass VIII (examen)
  • Närfart minst en i besättningen och Maskinbefäl klass VIII (behörighet) en annan av besättningen. Maskinbefälsexamen klass VIII

Åldersgräns

Du måste vara 16 år för att få ut utbildningsbeviset. Olika åldersgränser gäller för olika befattningar ombord. Kontrollera med Transportstyrelsen vad som gäller för dig.

Läkarintyg för Sjöfolk

För att få ut examen krävs giltigt Läkarintyg för sjöfolk/Medical certificate for seafarers som intygar att du har erforderlig syn* och hörsel samt det färgseende som krävs. Undersökningen måste vara gjord av en (enligt Transportstyrelsen) behörig läkare och intyget får inte vara äldre än fyra år. Sjösportskolan i Gbg och Stockholm har behörig läkare som kommer till kursen och genomför undersökningar. Anmäl om du vill träffa läkare när du bokar din kursplats. Pris: 780 kronor (inkl. moms), denna summa läggs till din faktura.

Viktigt att du har ditt läkarintyg med dig till sista kursdagen.

* Är du 20 år eller äldre måste din synskärpa uppgå till minst 0,7 på ena ögat och minst 0,5 på andra ögat, med eller utan korrektionsglas. Den binokulära  (när man ser med båda ögonen samtidigt) synskärpan ska uppgå till minst 0,2 utan korrektionsglas.   OM du ej fyllt 20 år och siktar på befälhavarskap måste din synskärpa uppgå till minst 0,8 binokulärt utan korrektionsglas. Eventuell översynthet får inte uppgå till mer än 3,0 dioptrier på något öga. 
Normalt färgseende och normal hörsel.

Ovan enligt TSFS 2011:117, se hela här.

Vet du med dig att du kanske inte får ett godkänt läkarintyg på grund av till exempel nedsatt färgseende eller hörsel, hör av dig till oss. Gör läkarundersökningen innan kursen om du är osäker.
Tips på ögonkliniker som kan avgöra om du tex klarar färgseendekravet eller ej:
Stockholm
Göteborg

Fler behöriga läkare över hela landet finns att nå via Transportstyrelsens hemsida. Se här.

Tider

Helgkurs i Göteborg: Lördag–söndag, två helger, klockan 9 – 16. Skrivningen hålls sista kursdagen.

Veckokurs i Göteborg: Måndag–torsdag klockan 9 – 16. Skrivningen hålls på eftermiddagen sista kursdagen.

Veckokurs i Stockholm: Måndag–torsdag klockan 9–16. Skrivningen hålls på eftermiddagen sista kursdagen.

Kurslitteratur

Vi använder "En bra bok" en ny kursbok under utveckling av Sjösportskolan (200 kr inkl. moms och porto) som sänds hem till dig innan kursstart tillsammans med läsanvisningar och instuderingsfrågor. Ytterligare material och övningsprov delas ut under kursen och ingår i kursavgiften.

Examination

Skriftligt prov hålls sista dagen av kursen. För att klara examen behövs självstudier utöver schemalagd tid på kursen.

Examensavgift: 1 375 kr inkl. moms.

Utbildningsbevis sänds ut inom ett par veckor efter examen förutsatt att provet är godkänt och giltigt läkarintyg uppvisats. 
Eventuell omtenta kostar 1 000 kr inkl. moms.

Priser

Kurspris: 5 725 kr

Examensavgift: 1 375 kr

I Göteborg och Stockholm har Sjösportskolan en behörig läkare som kommer till kursen och genomför undersökningar för 780:-. Anmäl om du vill träffa läkare när du bokar din kursplats. kostnaden kommer på fakturan från oss.

Omtenta: 1 000 kr inkl. moms

Företagskurser eller grupprabatt

Några företag som hittills använt sig av våra kurser är: Volvo Penta, Sjöpolisen, Frog, Marin Mätteknik, Klippans Båtmansstation, Ocean Group och Unika Upplevelser.

Vid bokning av tre eller fler deltagare ger vi en rabatt på 10 procent av kursavgiften. Sjösportskolan skräddarsyr även företagsutbildning. Kontakta oss för förfrågan och bokning.