Gå Förarintyg i klassrum

Gå Förarintyg i klassrum

Grundkurs för dig som vill bli en kompetent fritidsskeppare. inkl båtpraktik. Första steget mot ett bra båtliv. 

SRC in English

SRC in English

To use a VHF radio you need a license. The license is called SRC= Short Range Certificate

Båtlivs-seminarium och Lärarträff 2023

Båtlivs-seminarium och Lärarträff 2023

Nu är det dags igen efter lite pandemiuppehåll! 32:a gången Sjösportskolan anordnar denna träff. Boka in 3 februari 2023. Plats: Sjöräddningsalen i Långedrag.

VHF/SRC

VHF/SRC

VHF-radio är en bra trygghet till havs och ett kul redskap i vardagen. Detta är en kurs för dig som gärna seglar ut på farvatten utanför mobiltäckningen. För att få använda din VHF-radio krävs att du har det internationella SRC/VHF-certifikatet. 

Kustskepparintyg

Kustskepparintyg

För dig som vill köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter är Kustskepparen ett krav. Hos Sjösportskolan kan du ta Kustskepparintyget snabbt och effektivt. Du får bl.a. lära dig att navigera utomskärs och/eller i mörker.

Utsjöskepparintyg

Utsjöskepparintyg

Vill du kasta loss och segla långt?  Drömmer du om Läsös stränder, Akkersbrygga i Oslo eller varför inte fina Hansa-städer i Tyskland. Då är detta kursen för dig!

Kustskeppare Direkt

Kustskeppare Direkt

En smart kurs där man går från nybörjare till Kustskepparen på fyra effektiva dagar!

Sea Camp

Sea Camp

Häng med på Sjösportskolans Sea Camp och få nya kompisar och lär dig köra båt till sommaren!

YH Skärgårdsentreprenör 2023-2024

YH Skärgårdsentreprenör 2023-2024

Sjösportskolan fortsätter med ytterligare en start av YH-utbildningen Fartygs- och Maskinbefäl 8 - Skärgårdsentreprenör. Allt du behöver för att jobba i skärgården. Ett år, start 1:a september.

YH Marintekniker miljö-optimering 2023-2024

YH Marintekniker miljö-optimering 2023-2024

Sjösportskolan startar hösten 2023, en helt ny yh-utbildning för dig som är intresserad av att arbeta med den senaste tekniken inom marinteknik, konvertering och hybridisering. Ansök till vår utbildning Marintekniker miljöoptimering (1 år) med start den 28 augusti.

VHF/SRC: Lärorikt. Man förstår vikten att ha en VHF nu. Boken gjorde att man förstod och klarade prov och simulatorn. ”


Magnus

Vi är grymt nöjda med Seacamp Full poäng!! ”


Erik

Glädjande nyheter!

Idag kom beskeden från Myndigheten för yrkeshögskolan om vilka utbildningar som får förtroendet att starta hösten 2023 och några år framåt. Sjösportskolan i Göteborg lyckades att ”kamma hem” båda de utbildningar som vi ansökt om!

Sjösportskolan i Göteborg kommer i höst att fortsätta driva yh-utbildningen Skärgårdsentreprenör 210 yh-poäng (1 år), med nya starter. Utbildningsstart i början av september 2023.

Glädjande nog fick vi även tillstånd att börja driva en helt ny utbildning – Marintekniker miljöoptimering 230 yh-poäng (drygt 1 år). Utbildningsstart i slutet av augusti. Denna utbildning kommer att drivas på distans med ett antal fysiska träffar på plats i Göteborg, för viktiga praktiska moment.

Mer information om möjlighet att ansöka till dessa båda utbildningar med mera, kommer inom kort.

Har du frågor om någon av dessa utbildningar, hör av dig till:

helen@sjosportskolan.se

0735 – 75 25 25


Båtlivs-seminarium och Lärarträff 2023

Välkommen till båtlivsseminarium och navigationslärarträff

Nu är det dags igen efter lite pandemiuppehåll! 32:a gången Sjösportskolan anordnar denna träff.
Boka in 3 februari 2023. Vi kommer att vara i den fina Sjöräddningsalen i Långedrag.
Bättre båtkänsla kan man väl knappt få!
Entré till förhandsvisningen av Båtmässan ingår i eventet.

De stående punkterna är Sjöfartsverket, NFB och Sjösportskolan. Utöver detta ett urval av intressanta nyheter! Fullständigt program kommer att visar här senare.

Alla båtintresserade med koppling till utbildning och båtliv är välkomna!

Boka er plats här


Vattenskoterförarbevis

NYHET- Regeringen föreslår att Förarbevis för vattenskoter införs

29 april 2021 ”Nu är det slutlekt” – Vi går fram med utbildningar från och med juli i år som sedan blir ett krav för vattenskoterförarbevis, skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth

För att få framföra en vattenskoter ska föraren ha klarat av vattenskoterutbildning, det föreslår nu regeringen. Bakgrunden är flera olyckor med vattenskotrar de senaste åren. Efter avslutad och godkänd utbildning får du ett digitalt förarbevis. Som förare av en vattenskoter ska du ha med dig förarbeviset tillsammans med en giltig id-handling, för att visa upp vid kontroll. Har du inget bevis kan du få böter. Det samma gäller för den som lånar eller hyr ut en vattenskoter till den som inte har förarbevis. Om föraren upprepade gånger överträder kraven ska förarbeviset kunna återkallas.

Under en övergångstid på ett år ska personer som redan har nautiska utbildningar kunna få ett förarbevis för vattenskoter utan att behöva genomgå utbildning och alltså även ha rätt att framföra vattenskoter. (som t.ex Förarintyg)

Sjösportskolan har lagt ut bokningsbara vattenskoterkurser i Sthlm, Göteborg och Västerås. GÅ TILL SJÖSPORTSKOLANS VATTENSKOTERUTBILDNING

MER om kraven:

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/04/regeringen-lagger-proposition-om-forarbevis-for-vattenskoter/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-forslag-krav-forarbevis-for-vattenskoter

INFO: Fram till 1 maj 2022 behöver du ingenting för att få framföra en vattenskoter. Den enda kravet är att du fyllt 15 år.
Efter 1 maj 2022 måste du ha ett förarbevis för vattenskoter för att få framföra vattenskoter. Men övergångsregeln säger att du har lov att framföra en vattenskoter med ett förarintyg för fritidsbåt fram till 30 april 2023. Dock förutsätter detta att förarintyget för fritidsbåt är utfärdat innan 1 maj 2022.

Du har även möjlighet att ansökan om ett förarbevis för vattenskoter mot bakgrund av ditt förarintyg för fritidsbåt fram till 30 april 2023. Du behöver med andra ord inte genomgå en ny utbildning om du ansöker om förintyg för vattenskoter innan 30 april 2023.
Se mer info och ansökan hos Transportstyrelsen, klicka HÄR.


Båtliv berättar om äventyrliga seglingar

Intresset för så kallade äventyrsseglingar ökar och allt fer, unga som äldre, vill vara med och uppleva häfig segling över stora vatten och komma till exotiska mål. Text: Bengt Anderhagen Foto: Sjösportskolan

Läs hela artikeln här


Sjösportskolan växer och utvidgar sin verksamhet i Stockholm

Sjösportskolan växer och utvidgar sin verksamhet i Stockholm

-Vi är otroligt stolta över att kunna presentera en ny ort mitt i centrala Stockholm Här är det svårt att hitta mysiga sjönära lokaler (för det är så båtkurser skall genomföras) men nu har vi funnit vårt ställe. I en modern fräck lokal på Södermalms höjder med utsikt över Riddarfjärden 200 m från Slussen och Mariatorget startar vi nu våra populära intensivkurser för Förarintyg och SRC. Boka nu för att Din Dröm är värd en riktig Båtskola.


Alla våra kurser och båtar är godkända

Transportstyrelsen ställer sen 1 mars 2019 omfattande säkerhetskrav på båtar som används vid utbildning och övning. Alla Sjösportskolans båtar har dessa nödvändiga intyg.