Kursbeskrivning
Utsjöskepparintyget vänder sig främst till dem som planerar för att segla lite längre bort, segla flera dygn i sträck och kanske även testa farvatten med tidvatten. Under Utsjöskepparkursen går vi igenom allt som är bra att känna till för att kunna planera och genomföra en längre segling längs kusten eller en tur rakt över havet. Vi diskuterar vad du behöver tänka på innan du kastar loss, vad du kan förvänta dig under färden, och inte minst hur du hittar hem igen. Hur skall du hantera avdriften och strömmens påverkan på din färd på papperskortet, och hur du hanterar dagens elektroniska alternativ för att underlätta resan så mycket som möjligt? Vi berättar mer detaljerat om det du ytligt fått lära dig på Kustskepparintyget. Här blir du en skeppare som kommer kunna hantera kompass, papperssjökort och digitala sjökort samt att du får lära dig att känna igen olika lanternekombinationer som finns, inklusive de ljud- samt dagersignaler som finns och är nödvändiga att kunna. Utbildningen är lika relevant för långfärder med motorbåt som segelbåt!
Ur utbildningens innehåll:
Hälsa och Sjukvård
Planering av färden
Kunskaper du bör skaffa dig innan avfärd
Dokument du bör ha med under färd
Hur kommunicerar du med hamnar och andra båtar på bästa sätt
Tidvatten, hur det fungerar och hur du läser tidvattentabeller
Vaccinationer, tandläkarbesök och sjukvård innan och under färd, kortet från Försäkringskassan
Nödläge, nödutrustning, säkerhetsutrustning, brandskydd ombord
Vi färdas på övningskort 5055 som är British admiralty- kort och går från Dover längs engelska sydkusten över till franska sidan av Engelska kanalen och som sista sträcka Calais-Dover som är en passage över världens mest tät trafikerade trafiksepareringszon. Vi planerar en segling som du själv skulle kunna göra på en sexveckors semester från Sveriges väst- eller sydkust till engelska sydkusten och tillbaka.
-
Du ska ha ett godkänt Förarintyg och ett Kustskepparintyg (eller Skepparexamen/ Fartygsbefälsexamen klass 8).
Du ska vara minst 15 år.
-
Kursen hålls en helg klockan 09-18 båda dagarna. -
Följande är krav för kursen och finns som tillval vid bokning:
Sjökort 5055 - Pris 155 kr.
Passare, transportör och linjal, (finns annars att köpa på plats) - Pris 200 kr.
Finns även som tillval men ej krav:
LRC boken - Pris 495 kr.
Mörkerpraktik (3 timmar mörkerkörning med radar) - Pris 995 kr -
I Stockholm hålls förhöret efter sista kursdagen.
I Göteborg skriver du förhöret på torsdagen klockan 18.00, veckan efter sista kursdagen.Förhöret görs en auktoriserad förhörsförrättare från NFB (Nämnden för Båtlivsutbildning).
Kostnaden är 625:- Ta med sjökort, bestick (dvs passare, transportör och linjal) samt legitimation till förhöret.
NFB tar ut en avgift för att söka sitt intyg efter godkänt resultat. Vänligen se nedan för information om hur du går till väga:
Beställ intyg - NFB - Nämnden för båtlivsutbildning (batlivsutbildning.se) -
I Göteborg kan det köpas till en 3-timmars mörkerpraktik ombord på en skolbåt.
Det ger ett Båtpraktik mörker-intyg från NFB. Har hela gruppen redan det intyget från sin Kustskepparkurs, finns möjlighet till att utföra andra moment under turen. Mer om detta vid kursstart