Radarintyg

Radarn är en bra försäkring till havs.

Med en rätt inställd radar och en duktig operatör vid spakarna, öppnar sig nya möjligheter, se i dimma, mörker och runt hörn. Detta är en kurs för dig som vill lära dig mer om detta fantastisk navigationshjälpmedel.

Kursen består av både en teoretisk och praktisk del. Ni börjar med att teoretisk gå igenom hur radarn fungerar och om hur pulslängd, pulsintervall, lobbredd, effekt och antennhöjd påverkar radarns prestanda. Vi pratar också om hur vilka typer av radar det finns och hur man bäst ställer in den. Sen går in på hur man kan koppla ihop radarn emd elektroniska sjökort, AIS och mycket mera.

bild
bild
bild

Färdplanering, hur man känner igen olika ekon, radarplotting, GNSS och mycket mer kommer du snart ha full koll på.Därefter går vi ut med båten och övar radarnavigering i praktiken. Det är nu det bli riktigt kul.
Vi kommer dela upp gruppen i radarnavigatörer och rorgängare och som navigatör skall du på ett säkert sätt (utan att ha utsikt ut) kunna ge rorgängaren information om var han skall köra. Efter ett litet tag brukar det kännas riktigt tryggt.

Boken vi använder på kursen är radar i skärgården och denna skickas ut till dig innan kursstart så du kan läsa på innan..Göteborg
Intensivkurs

PeriodKöplänk
Radarkurs, Göteborg, 18 nov

FULLSATT

Stockholm Stocksund
Intensivkurs

PeriodKöplänk
Radarintyg, Stockholm Stocksund, 8 nov Få platser
Radarintyg, Stockholm Stocksund, 6 dec Få platser

Förkunskapskrav

Inga krav finns på förkunskaper.

Tider

Stockholm (Radarintyg):
Kurstid från kl. 09 till 18.
Vi börjar teoretiskt med att gå igenom hur radarn fungerar samt hur den används för att undvika kollision och för att navigera. Efter lunch kommer vi ge oss ut på vattnet med vår skolbåt och praktisera kunskaperna.

Förhöret genomförs kl. 18 måndagen efter kurstillfället i samband med Fartygsbefälsexamen tentan.
Förhöret kostar 500 kr, och betalas med Swish direkt till förhörsförrättaren. Har du inte en blå intygsbok sedan tidigare så kostar den 50 kr.

Göteborg (Radarkurs):
Kurstid är från kl. 13-17 teori och kl. 18- ca 23 praktik
Vi börjar med teori och på kväll är båtturen och praktisk radarnavigering
Eftersom väder och vind och framför allt tiden för mörker varierar så kan sluttiden ändras.

Kurslitteratur

Om du beställt kursboken så skickas den ut till dig i god tid innan kursstart. Vi använder oss av boken "Radar i Skärgården"

Förhör

I stockholm kan vi ordna så du kan skriva provet för Radarintyg. OBS! I Göteborg kan vi ej ännu erbjuda denna variant.

I Stockholm finns en NFB:s auktoriserade förhörsförrättare. En förhörsavgift på 500 kronor betalas direkt till förhörsförrättaren. Har du inte sedan tidigare den blå intygsboken betalar du 65 kr till förhörsförrättaren för den. Ta med legitimation.

Priser

1 995 kr inklusive moms. Intygskostnad till NFB tillkommer.