Segla med S/Y Rawa på Kanarieöarna

Kanarieöarna

Drömmer du om att segla ut på Atlanten men inte har fått till det på egen hand eller känner dig bara redo för att möta lite av Atlanten så är detta seglingen för dig.  Dessa öar är verkligen fantastiska resmål. Vid Teneriffa är det nästan garanterat att se valar och delfiner!

Seglingen går från marinan San Miguel på södra Teneriffa (väldigt nära södra flygplatsen) till de fantastiska öarna Gomera och La Palma. Kanske väljer ni att segla till El Hierro istället.
Den faktiska färdplanen läggs upp efter rådande väder och vind. 

Alla kan segla med oavsett erfarenhet och det går bra att boka en plats, en hel hytt eller hela båten.
Båten har skeppare och first mate.

Sjösportskolan arrangerar inte själva seglingarna utan hjälper dig att få kontakt med båten och dess ägare för bokning. 
Anmäl ditt intresse nu!

Här är en kort beskrivning av sträckan man seglar.

Teneriffa - Gomera - La Palma - Teneriffa ca 350 M på 10 dagar

Att segla runt bland Kanarieöarna är en blandning av avslappnad atmosfär, dramatiska och vackra landskap, stabila vindar och fantastisk segling där man oftast får sällskap av både delfiner och valar. Vädret är subtropiskt behagligt året runt tack vare golfströmmen och passadvindarna. Segling sker i de västra delarna och öarna som man seglar runt är Gomera, La Palma och Hierro med Teneriffa som bas. Hierro ligger lite längre bort så blir extra mycket segling om man väljer att gå dit. Oftast blir det Teneriffa, Gomera och La Palma som man besöker. Beroende på väder så lägger man i gästhamnar eller på svaj i en vik. Man stannar vid varje ö och utforskar den: hyr bil, åker buss, vandrar, solar, badar, dyker i samarbete med lokalt dykcenter eller bara njuter och slappar.

Seglingen:

Vindarna är oftast nordostliga men exakta rutt bestäms inte i förväg. Man väljer den bästa kursen för dagen och ser var vindarna för oss. Avstånden mellan öarna är stora och vissa dagar kommer man att segla upp emot 60 – 70 distans. Mellan öarna finns de så kallade accelerationzonerna som ger en härlig segling men som också kan uppnå kulingstyrka. Sådana dagar håller man sig nära land och på öarnas läsida eller gör lite utflykter och utforskar dessa exotiska och spännande öar.

Det marina livet är rikt och här finns stora kolonier av flasknosdelfiner, vanliga och strimmiga delfiner och mellan Teneriffa och Gomera finns världens största koloni av grindvalar. Så chansen att se dessa underbara djur är stora.

Öarna och några utflyktstips:

Teneriffa är den största och högsta ön med den imponerande vulkanen Teide som reser sig  3715 m upp över havet. Oavsett vilken hamn man ligger i så är det lätt att komma upp till denna, som är den 3:e största vulkanen i världen. Man kan också ta spårvagnen upp till den f.d. huvudstaden La Laguna. Den 500 år gamla staden finns på UNESCO’s världsarvslista och här kan man garanterat bli serverade lokala specialiteter som Gofio, Papas Arrugadas och Moja Rojo. Besök gärna Siam Park i utkanten av semesterorten Playa de las Americas som är den största vattenparken på Teneriffa, och räknas faktiskt också till en av de största i Europa.

La Gomera är en av de minsta Kanarieöarna och kanske också den minst kända. Turismen är inte så utbredd på ön. Hit söker man sig att njuta av lugnet och den fantastiska naturen som består av berg, raviner och skogar. Den dimhöljda nationalparken Garajonay ligger mitt på ön på nästan 1500 m höjd. Här finns Europas äldsta urskogar och området är lummigt och grönt till skillnad från den nästan ökenliknande kusten. Andra utflyktsmål är Vallehermoso som kallas det Autentiska Gomera om man vill komma ön in på djupet eller att uppleva solnedgången i Valle Gran Rey ackompanjerade av dansare och trumslagare. Huvudstaden är San Sebastian som har en fin och skyddad hamn.

La Palma besöks oftast av stjärnskådare. Den extremt klara stjärnhimlen över ön ger oslagbara förutsättningar att uppleva universums mysterier och på toppen av Roque de los Muchachos, 2 400 m över havet, ligger världens mest fulländade observatorier. Nationalparken Caldera de Taburiente bjuder på förbluffande naturupplevelser i en ring av vulkantoppar, branta klyftor, bäckar och färgsprakande vattenfall. Även en promenad i huvudstaden Santa Cruz de La Palma tar dig med på en resa till det förflutna med släktgårdar i kolonialstil och stengator.

Hierro är den minsta av Kanarieöarna och är ett mecka för dykare med ett unikt undervattenslandskap som har bildats genom den säregna vulkangeografin. Har du dykcertifikat så ta med det, för möjlighet att dyka finns här i samarbete med lokala dykcenter. Om dykintresse finns så meddela i förväg så kan man boka in det. Om man inte dyker men gillar bad så kan ett besök till Charco Azul vara trevligt. Det är en naturlig saltvattenpool i den ståtliga dalen Calle de El Golfo och ett populärt utflyktsmål.

Sjösportskolan arrangerar inte själva seglingarna utan hjälper dig att få kontakt med båten och dess ägare för bokning. 
Anmäl ditt intresse nu!

 • Datum

  Seglingsperioder 2024-2025

  2024
  16/11 – 23/11 (7 dagar) många platser kvar
  28/11 – 7/12 (10 dagar) många platser kvar
  Fler datum kan bli aktuella beroende på efterfrågan.
  Är ni fler i sällskapet 6-8personer, kan vi tillsammans komma fram till ett lämpligt datum om så önskas.

  2025
  25/1 – 1/2 (7 dagar) många platser kvar
  22/2 – 1/3 (7 dagar) många platser kvar
  1/3 – 8/3 (7 dagar) många platser kvar

  Tider

  Båten är redo för er kl 13.00 startdagen. Man ska senast komma kl 15.00 till båten så gruppen blir samlad samtidigt. Det går bra att flyga ner samma dag som seglingen börjar om man vill. Går även utmärkt att åka ner lite tidigare och bo på hotell.
  Avslutningsdagen behöver man lämna båten kl 15 och det går bra att flyga hem samma dag. Man kommer nästan alltid in dagen innan på slutdestinationen.

 • Priser

  7 dagar från 15 000 kr per person inklusive helpension.
  10 dagar från 19 500 kr per person inklusive helpension.

  Detta ingår i priset

  • Plats ombord.
  • All mat och dryck ombord.
  • Oförglömlig segling.
  • Rymlig och säker segelbåt.
  • Svensk skeppare och first mate.
  • Plats i dubbelsäng/våningssäng med kuddar och täcken.
  • Seglingsbeskrivningar och referenslitteratur ombord.
  • Lakan, örngott och liten handduk
  • Slutstäd

  Detta ingår ej:

  • Flyg
  • Taxi till och från flygplatsen.
  • Mat iland
  • Eventuella läkarintyg eller medicinska tester som ev. kan krävas av någon myndighet.
  • Hotellnätter före och/eller efter seglingen. Du kan inte bo ombord på båten före eller efter seglingen.
 • Villkor

  Bokning görs direkt av båten i direktdialog med skepparen.


  Barn och ungdom
  Deltagare under 18 års ålder endast i förälders sällskap.

  Pass och ev. visum
  Du har själv ansvaret för att ha ett giltigt pass och rätt viseringar till de länder du tänker besöka. Ett pass som går ut under vistelsen är ogiltigt. Observera att många länder utanför Europa kräver att passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter inresa till landet. Besök gärna https://visumservice.se för att se vilka regler som gäller idag för din segling.

 • Bra att veta

  Det finns 220 volt ombord när invertern är igång, för t.ex. laddning av kamerabatteri och mobiltelefon (svenska elkontakter passar ombord).

  Förslag till packlista

  Kläder för varmt väder med stark sol
  Tunn regnjacka och regnbyxor kan vara bra för överseglingarna
  Något varnare att ta på under nätter och kvällar.
  Tunna långärmade t-shirts för solskydd
  Båtskor (ej svart sula) och badskor
  Badkläder, gärna 2-3 par
  Toalettartiklar och handduk
  Myggmedel
  Solskydd (högsta faktorn) och solglasögon
  Öronproppar (för lugnare sömn), 
  Pannlampa (med rött ljus) 
  Pass (kolla giltighetstid)
  Pengar
  Försäkringsbevis
  Biljetter
  Packa i mjuk väska (ej resväska).

  Om du har
  Kompetensbevis/blå intygsbok
  Kamera, musik etc
  Fickordlista, böcker

  Finns ombord
  Viss fiskeutrustning (men ta med egna drag om du är storfiskare)
  Mask och snorkel
  Första förband
  Flytvästar, livsele och lina